Als u heeft besloten dat u uw huisdier wilt laten chippen kunt u daarvoor een afspraak maken bij de dierenarts.

Hoe gaat dat chippen nou precies?
De chip wordt ingebracht via een injectienaald. De naald zelf is 2,5 millimeter breed en 2,5 centimeter lang. In deze naald zit een microchip met een uniek nummer.

De naald wordt onder de huid tussen de schouders geprikt en de chip wordt uit de naald gedrukt.
In de meeste gevallen zal uw dierenarts de chip voor u registreren bij een databank, maar soms moet u dat zelf nog doen.

Wat is een chip precies?
Een chip is een heel klein buisje van bioglas omgeven door een microcoating. Het geheel is zo groot als een rijstkorrel. In het buisje zit een klein stukje micro-elektronica. De micro-elektronica bestaat uit een spoel en een computerchip. Wanneer een chip-reader (scanapparaat) in de buurt van de chip gehouden wordt, zendt deze een signaal terug. Dat wordt door de chip-reader opgevangen. Op het apparaat kan dan het unieke nummer afgelezen worden. Het unieke nummer bestaat uit vijftien cijfers. De eerste drie cijfers vormen de landcode.

Is het inbrengen van een chip pijnlijk?
Nee, het inbrengen van een chip is nagenoeg pijnloos. Met een scherpe injectienaald wordt een klein gaatje in de huid geprikt wat verder opgerekt wordt bij het inbrengen van de chip. Dit voelt hetzelfde als de jaarlijkse inenting.

Wat zijn de voordelen van het chippen?
De chip is een heel handig identificatiemiddel. De adresgegevens van de eigenaar worden aan het unieke nummer gekoppeld in een databank. De chip zit onzichtbaar tussen de schouderbladen van het dier onder de huid. Het is niet ontsierend. Het inbrengen is nagenoeg pijnloos en de chip blijft een levenlang zitten.

Wat zijn de nadelen van het chippen?
Dat de chip onzichtbaar onder de huid zit kan een nadeel zijn. Aan de buitenkant is niet te zien dat het dier gechipt is. Voor het aflezen van het unieke nummer is een chip-reader nodig. Dierenambulance, asiel en dierenartsenpraktijk zijn tegenwoordig standaard met een zo'n scanapparaat uitgerust.

Uw dier is nu gechipt, en dan?
Als een dier vermist raakt en/of gewond is, en terecht komt bij een dierenasiel of de dierenambulance, zal het gecontroleerd worden op aanwezigheid van een chip. Dit gebeurt met een speciale chip-reader. Met deze chip-reader kan het unieke nummer van de chip afgelezen worden. Als de chip juist geregistreerd staat bij een databank, kunnen uw gegevens worden gevonden. Zo wordt u snel op de hoogte gebracht als uw huisdier gevonden is. Als uw chip niet (of niet juist) geregistreerd staat, worden uw gegevens niet gevonden en heeft de chip weinig tot geen nut. Vergeet daarom niet om de chip te (laten) registreren!

Registratie
Als u uw huisdier heeft laten chippen is dat een heel mooi begin, maar dat is nog niet genoeg! Als de chip uitgelezen wordt, verschijnt er een unieke code. Deze code heeft alleen maar nut, als de chip samen met uw gegevens geregistreerd staat. In veel gevallen zal de dierenarts die uw dier gechipt heeft ook de registratie verzorgen, maar soms moet u dit zelf nog doen. Sommige dieren worden al in het nest gechipt, bijvoorbeeld bij raskatten.Ook voor deze en andere gevallen geldt: de chip moet wel geregistreerd worden!

Waar kan de chip geregistreerd worden?
Er zijn een aantal verschillende databanken in Nederland waar u de chip van uw huisdier kunt (laten) registreren. De meeste databanken hebben een eigen website waar u de registratie kunt regelen. Op www.chipnummer.nl (link op onze site) vindt u een overzicht van alle databanken in Nederland. U kunt daar een (of meerdere) databank(en) uitkiezen en via de website van die databank(en) uw gegevens invoeren of aanpassen.

Waar vind ik het chipnummer?
Om de chip te registreren heeft u natuurlijk wel het chipnummer nodig. Als u zelf uw dier heeft laten chippen bij de dierenarts, staat het chipnummer waarschijnlijk in het dierenpaspoort. Als u het nummer zelf niet bij de hand heeft, kunt u de chip altijd opnieuw laten aflezen door een dierenarts of in een dierenasiel.

Hoe wijzig ik mijn gegevens?
Als uw contactgegevens veranderen, is het belangrijk om dat ook te door te geven bij de databank. Als u nog weet bij welke databank uw dier geregistreerd staat, kunt u naar de website van de databank gaan en daar zelf de gegevens wijzigen. Soms heeft u daarvoor een wachtwoord nodig of het paspoortnummer van uw dier. Als u niet meer weet bij welke databank uw dier geregistreerd staat kunt u daar via www.chipnummer.nl achterkomen. U voert uw chipnummer in en de website doorzoekt voor u alle Nederlandse databanken.

Is de registratie van het dier op mijn naam juridisch gezien een bewijs van eigendom?
Het registratiecertificaat mag juridisch gezien niet als een bewijs van eigendom beschouwd worden, maar het helpt een eigenaar wel degelijk om een teruggevonden dier terug te krijgen.

Wat kost het om mijn huisdier te laten chippen?
Om uw huisdier van een chip te laten voorzien rekent de dierenarts u een consult en een bedrag voor de plaatsing van de chip. De meeste dierenartsen zullen meteen de registratie van de chip bij de databank voor u regelen, zodat u de kosten hiervan op uw dierenartsenrekening zult terugvinden. Andere dierenartsen hanteren een all-in prijs voor het geheel. Wat uiteindelijk de prijs is die u betaalt, wordt vastgesteld door de dierenarts zelf. Maar gemiddeld liggen de kosten tussen de €30,- en de € 50,-. Vanwege de Nederlandse Mededingingswet mogen dierenartsen geen adviesprijzen meer hanteren.

Wordt het plaatsen van een chip door de huisdierenverzekering vergoed?
De huisdierverzekeringen vergoeden de kosten en het plaatsen van de chip door een dierenarts. Kijk bij verzekeren van uw huisdier voor een compleet overzicht van kosten, dekkingen en vergoedingen van de verschillende huisdierverzekeringen.

Mijn kat komt nooit buiten, dan hoeft hij toch niet gechipt te worden?
Niets is minder waar, juist katten die nauwelijks buiten komen raken buiten gedesoriënteerd. Ze zijn dan slecht in staat de weg naar huis te vinden. Een chip helpt uw kat thuis te komen !

Wat moet ik doen als mijn huisdier vermist is?
Neem als uw huisdier vermist wordt contact op met de vrijwilligers van de stichting Amivedi (Stichting voor vermiste en gevonden dieren, link op onze site) in uw regio of een van de andere organisaties die vermissingen bijhouden. Informeer ook bij de dierenambulance, het dichtstbijzijnde asiel en de dierenarts. Telefoonnummers van deze instanties vindt u in het telefoonboek. Gevonden en gewonde dieren worden soms meteen naar een plaatselijke dierenarts gebracht. Zorg dus dat zij ook weten dat u uw huisdier kwijt bent. Ook kan het nuttig zijn contact op te nemen met de gemeente. Zij zijn meestal op de hoogte als uw dier is aangereden. Meld de vermissing van uw gechipte huisdier ook altijd bij de databank. Zij kunnen ervoor zorgen dat uw huisdier in hun computer als vermist wordt aangemerkt. Als laatste kunt u aangifte van vermissing doen bij de politie in uw woonplaats. Zorg voordat u al deze instanties belt dat u een duidelijke omschrijving van uw huisdier paraat heeft zodat u deze meteen kunt doorgeven. Denkt u er aan deze instanties ook in te lichten als uw huisdier weer veilig thuis is?

Wat moet ik doen als ik een huisdier vind?
Neem als u een huisdier gevonden heeft contact op met de vrijwilligers van de stichting Amivedi (Stichting voor vermiste en gevonden dieren) in uw regio (telefoonnummer via www.amivedi.nl of 0900-2648334). Misschien heeft de eigenaar zich al gemeld, anders kunnen de medewerkers van de dierenambulance bepalen of het dier is gechipt. Dierenartsen en asielen zijn meestal ook in het bezit van een chip-reader. Telefoonnummers van deze instanties vindt u in het telefoonboek. Zij kunnen u verder helpen met de zoektocht naar de eigenaar van het dier.