De Hartworm

De hartworm (Dirofilaria immitis) is een worm die voorkomt bij de hond en, zij het in mindere mate, bij de kat. Tot voor kort was het een aandoening die voornamelijk in Zuid-Europa voorkwam. De laatste tijd rukt deze infectie op richting het noorden en de ziekte wordt inmiddels tot halverwege Frankrijk aangetroffen. De ziekte wordt verspreid via muggenbeten en kan niet direct van hond op hond worden overgedragen. Als uw huisdier besmet is met de hartworm duurt het 7 maanden voordat de larven volwassen zijn.
Het kan dus langer dan één jaar duren voordat de hond symptomen van een besmetting begin te vertonen ! De symptomen van een besmetting met hartworm kunnen bestaan uit:
- Een zachte hoest die verergert bij inspanning
- Verminderd uithoudingsvermogen
- Lusteloos
- Gewichts en conditieverlies
- Bloed ophoesten
- Flauwtes

Het vaststellen van een besmetting met hartworm is geen eenvoudige zaak. Ook de behandeling van een besmet dier valt niet mee: De volwassen wormen moeten gedood worden en dit brengt een aanzienlijk risico op embolieën met zich mee: kleine stukjes van de dode worm die kunnen vastlopen in de longvaten. Hierdoor is een periode van 5 weken strikte hokrust noodzakelijk. Het is dus beter en eenvoudiger om aan hartworm preventie te doen.

Dit kan op een tweetal manieren:

Met een pipet in de nek:
Een bescherming er tegen kan geboden worden door middel van Stronghold. Dit middel wordt met een pipet in de nek toegediend. Het middel dient vóór de vakantie gegeven te worden en dient tot 1 maand ná de vakantie doorgegeven te worden. Het is dus verstandig om na de vakantie nogmaals 1 pipet toe te dienen. Stronghold is tevens werkzaam tegen spoelwormen, vlooien, buitenlandse teken en tegen mijten.

Met tabletten:
Milbemax tabletten hebben een beschermende werking tegen hartworm. Voor een optimale bescherming dienen 3 tabletten toegediend te worden, met een tussentijd van ongeveer 1 maand: 1 tablet 1 maand vóór u op vakantie gaat, 1 tablet op de dag dat u op vakantie gaat en 1 tablet als u terugkomt van vakantie. Als u langer dan 1 maand op vakantie gaat moet u elke maand een tablet door blijven geven.
Bij dieren die een verhoogd risico lopen om met de hartworm in aanraking te komen (bijv. als u regelmatig naar Frankrijk, Spanje of Italië gaat) is het aangeraden om het hele jaar door aan hartworm-preventie te doen.