De vlo heeft het bloed van de kat nodig om te kunnen overleven en te kunnen voortplanten. De eiproductie begint al 1 dag na het paren. Een vrouwtje legt gemiddeld de eerste 50 dagen 27 eitjes per dag. Ze kan wel 100 dagen eitjes produceren. Dat betekent dat een vrouwtjesvlo meer dan 2000 eitjes kan leggen.....

De cyclus van de vlo
Er zijn 4 stadia: ei, larve, pop en volwassen vlo.
De cyclus duurt onder normale omstandigheden 3 tot 4 weken. De duur van de cyclus is erg afhankelijk van de klimatologische omstandigheden. Een temperatuur boven de 36°C en een vochtigheid lager dan 50% stoppen of vertragen de cyclus.

Ei
De eitjes zijn parelwit, ovaal, erg glad en hebben een lengte van 0,5 mm. Ze worden door de volwassen vlo op of in de vacht van het dier gelegd en vallen er gemakkelijk af door schudden, krabben of gewoon door het bewegen van de kat. Op deze manier kunnen de eitjes overal in huis terecht komen.

Larve
De larve is langwerpig en 2 tot 5 mm lang. Ze leven vooral in tapijten, scheuren en spleten en leven voornamelijk van vlooienpoep. De larven kunnen ook buitenshuis overleven.

Pop
De pop is wit, ovaal, erg kleverig en ongeveer 5 mm lang. De pop komt uit door trillingen, druk en warmte. Het stadium van de pop kan uitlopen tot een half jaar als de omstandigheden ongunstig zijn.

Behandeling van de kat.
Enkele aandachtspunten om goed aan te denken:
De enkele vlo die je op je kat ziet laat honderden eitjes in je vloerbedekking achter. Deze eitjes ontwikkelen zich tot larven en poppen, die maandenlang kunnen overleven. Alleen de kat behandelen heeft dus geen zin, behandel vooral ook de omgeving !
Gebruik een middel dat niet alleen de volwassen vlo dood, maar ook eitjes en larven. Stronghold is wat dat betreft een goed middel. Het werkt gelijk tegen spoelwormen. Helaas weer niet tegen lintworm.
Preventief druppelen heeft weinig zin, vlooien kunnen makkelijk resistent worden voor bestrijdingsmiddelen. Hoe meer je gebruikt hoe eerder de vlo zich aanpast. Lees goed de bijsluiter en kijk wat je koopt. Alle bestrijdingsmiddelen zijn giftig. Pas dus goed op voor een overdosis.
Geef geen hondenvariant aan katten.
Behandel zeker geen kittens met middelen die voor volwassen dieren bedoeld zijn. Ook niet met een half pipetje.
Sommige dieren zijn allergisch voor bepaalde stoffen in anti-vlooienmiddelen. Krijgt je kat kale plekken, neem dan volgende keer een bestrijdingsmiddel dat een andere werkzame stof bevat.
Als het middel op de huid moet worden gedaan, zorg dan dat de kat het bestrijdingsmiddel niet binnenkrijgt. Goed hoog tussen de schouders druppelen en oppassen dat er niets naar beneden loopt.

Voor de bestrijding van vlooien zijn veel middelen in de handel. Hiervan zijn er maar enkele die een afdoende werking hebben.
Bij langharige katten zijn tabletten of druppels met insecticide effectief. Het betreft hier: Frontline, Advantage, Stronghold en Twinspot. Frontline is er ook in een spray voor alle leeftijden.

Naast de middelen die de volwassen vlo bestrijden, zijn er ook middelen die de voortplanting van de vlo bestrijden. Deze middelen verhinderen het uitkomen van de eieren en de poppen. Hierdoor sterven de vlooien binnen enkele maanden uit (Program en Cyclio).

Bij grote hoeveelheden vlooien is het verstandig dit middel de eerste maanden altijd te combineren met een middel tegen de volwassen vlo.

Biobandjes, homeopathische vlooiendruppels en halsbandzendertjes hebben helaas geen aantoonbaar effect op vlooien.

Shampoo's en poeders zijn alleen geschikt als aanvullend middel bij de bestrijding van vlooien, omdat ze slechts kort werken en dus niet 100% effectief zijn.