De Vossenlintworm
De vossenlintworm (Echinococcus multilocularis) is een kleine lintworm die voorkomt in de dunne darm van de vos. Ook hond en kat kunnen drager zijn van deze lintworm. In de ontlasting van de besmette vos, hond of kat komen eitjes voor die door knaagdieren kunnen worden opgenomen. Ook de mens kan zich met deze eitjes besmetten. Vossen, honden en katten infecteren zich door de besmette knaagdieren op te eten waarna uit de opgegeten eitjes via de vorming van een blaasworm weer volwassen lintwormen ontstaan.
Indien de eitjes door de mens opgenomen worden kan hieruit een blaasworm ontstaan. Deze bevindt zich meestal in de lever, maar kan ook op andere plaatsen voorkomen. Het vervelende van deze blaasworm is dat hij door blijft groeien. Door deze langzame maar gestage groei treden verschijnselen van een besmetting pas na een aantal jaren op. Deze verschijnselen zijn niet erg specifiek en kunnen onder andere bestaan uit buikpijn, kortademigheid of geelzucht.
De vossenlintworm komt in Nederland alleen voor in Groningen en Limburg en daar alleen in de grensgebieden met Duitsland en België. Het infectierisico in Nederland wordt op dit moment nog klein geacht. Ondanks dit kleine infectierisico kunt u in bovenstaande gebieden de volgende voorzorgsmaatregelen in acht nemen:
- Na grond- en bosbouw-werkzaamheden goed de handen wassen
- Geen uitwerpselen van vossen aanraken
- Geen vossen (dood of levend) zonder handschoenen aanraken
- Wilde bosvruchten (bramen, frambozen, bosbessen) en zelfgeplukte paddestoelen altijd grondig wassen en het liefst koken
Omdat de mens door de hond en de kat besmet kan worden is het raadzaam om honden die niet aangelijnd in de vrije natuur lopen en katten die buiten komen elke 3 maanden te ontwormen met een ontwormmiddel dat werkzaam is tegen lintworm.
Neem altijd contact met een dierenarts over welk ontwormingsmiddel voor uw dier het beste is !
Bij een dierenarts kunt u vaak nieuwere middelen verkrijgen dan bij een dierenwinkel. Dit resulteert in een betere werkzaamheid of een makkelijker of kortere toedieningsvorm. U krijgt een ontwormingsadvies op maat voor uw hond of kat. Voor een puppy of kitten wordt een andere ontworming dan voor een volwassen dier toegepast.